Endoskopi Ünitesi
04 Ekim 2018


ENDOSKOPİ-GASTROSKOPİ-KOLONOSKOPİ NEDİR?


 ENDOSKOPİ-GASTROSKOPİ-KOLONOSKOPİ NEDİR?

ENDOSKOPİ-GASTROSKOPİ-KOLONOSKOPİ NEDİR?

ENDOSKOPİ

       Ucunda kendi ışığı ve minyatür bir kamerası olan, kıvrılabilir ileri teknoloji ürünü bir tüp yardımı ile sindirim sisteminin üst ve alt bölümlerinin incelenmesi ve görüntü alınmasına verilen genel isimdir. Bu işlemler gastroskop, duodenoskop, enteroskop, kolonoskop, rektoskop gibi sindirim sisteminin incelenen organlarına göre isimler alan, farklı çap, uzunluk ve benzer fonksiyonlu cihazlarla yapılır. Günümüzde endoskopi, gelişmiş yüksek teknolojiye sahip cihazlar, mükemmel çözünürlük ve görüntü kalitesi, güvenli ve ucuz bir yöntem olması nedeni ile sindirim sistemi hastalıklarının erken tanı ve tedavisinde altın standart halini almıştır.

                GASTROSKOPİ

     Ağızdan başlayarak, yemek borusu, mide, oniki parmak barsağının incelenmesi işlemidir. Teşhis amacı ve tedavi amacı ile yapılabilir.

Teşhis amacı ile; mide ağrısı, midede yanma-ekşime, hazımsızlık, kusma, yutma güçlüğü, açıklanamayan kilo kaybı, reflü şüphesi, üst sindirim sistemi kanaması şüphesi, tümör şüphesi, kimyasal madde hasarı ( alkali madde içimi, yakıcı sıvı yutulması)  gibi durumlarda yapılır. Teşhis amacı ile yapılan incelemelerde görüntü ve fotoğraf alınır, ülser, gastrit ve tümör şüphesi durumlarında, tüp içerisinden gönderilen ince özel bir tel vasıtası ile biyopsiler alınarak patolojiye gönderilir. Bu sayede Helikobakter Pylori denilen ülser ve gastrit yapabilen bakteri de teşhis edilebilir.

 Tedavi amacı ile; çeşitli yöntemlerle mide kanamalarının kontrol altına alınıp durdurulması, polip denilen urların çıkarılması, ağızdan beslenemeyen hastalarda mideye PEG denilen beslenme tüpünün takılması, daralmış bölgelerin genişletilmesi ve yanlışlıkla yutulan yabancı cisimlerin çıkarılması gibi işlemler gastroskopi ile yapılabilir.

       Gastroskopi işlemi, 8 saat açlığı takiben, ağrı ve rahatsızlık duyulmaması için boğazın bir sprey vasıtası ile uyuşturulması ve sakinleştirici ilaçların verilmesi ile başlanır. Bu sayede rahatsızlık hissi ve ağrı duyulmaz, hasta işlemin farkına varmaz ve hatırlamaz. Yaklaşık 5-10 dk süre ile yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağı  incelenerek işlem tamamlanır. İşlem sonrası hastalar 1-2 saat süre ile serviste takip edilerek sıvı gıdalar başlanır ve aynı gün taburcu edilirler.

                  KOLONOSKOPİ

    Kalın bağırsak anüsten başlayarak ince bağırsağa kadar incelenmesi işlemidir. Gastroskopiden farklı olarak incelenen organın uzun ve büküntülü oluşu nedeniyle işlem süresi daha uzundur. 50 yaş üzerinde kalın barsak kanseri taraması için en güvenli yöntemdir.

      Kabızlık sorunu ve dışkılama alışkanlığında değişiklik, dışkıda kan görülmesi, uzun süreli kanlı- kansız ishal, izah edilemeyen karın ağrısı ve kilo kaybı, ailevi polip hastalığının varlığı gibi durumlarda tanı amacı ile kolonoskopi yapılabilir. İşlem esnasında görüntü ve fotoğraf alınır, polip gibi urlar varsa aynı seansta çıkarılabilir, ülser, iltihabi barsak hastalığı, tümör görülürse biyopsi alınabilir.

    Yabancı cisim çıkarılması, kalın bağırsaktaki kanamaların çeşitli yöntemlerle durdurulması, tümörün yerinin işaretlenmesi, darlık ve volvulus ( barsak düğümlenmesi) açılması gibi tedaviye dönük işlemlerde kolonoskopi ile yapılabilir.

       İnceleme için bağırsakların içinin boş ve temiz olması gerekir. Temizlik işlemi, birkaç gün sıvı gıdalarla beslenme, bağırsağın boşaltıcı ilaçları ve lavman kullanımı ile olur. İnceleme öncesinde gastroskopide olduğu gibi damar yolundan sakinleştirici ilaçlar verilir. Kan oksijen düzeyi ölçümü, kalp ritmi ve tansiyon ölçümü Anesteziyoloji doktoru gözetiminde moniterize edilerek işlem esnasında takip edilir.

       İşlem bittikten sonra hasta serviste 1-2 saat takip edilerek oral gıdalar başlanır ve aynı gün taburcu edilir.

                                                                                                                 Op.Dr. Hüseyin YÖNDER